Je breiwerk in elkaar zetten
Op deze Pagina
OP VOLGORDE JE BREIWERK IN ELKAAR ZETTEN
Vroeger (ken je die jaren 80 oversized kabel-col-truien nog?) was er geen keuze. Een trui ging je breien op rechte breinaalden in 4 onderdelen: voorkant, achterkant, mouw 1 en mouw 2. Na het breien moest je alles in elkaar gaan zetten: eerst de naden bovenop de schouders, daarna de platte mouwen inzetten en als laatste de zijnaad van de pols tot de oksel en dan de zijnaad.
Tegenwoordig worden de meeste patronen in het rond of zoveel mogelijk in 1 geheel gebreid. Toch moet je ook dan nog soms schoudernaden in elkaar zetten. Het is dus nog steeds heel handig om te weten hoe dit moet! Klinkt best ingewikkeld maar… Je snapt het al, ik ga je leren om alle delen van breiwerk aan elkaar te zetten!
VOORDELEN VAN BREIEN IN VERSCHILLENDE STUKKEN
Kleinere projecten zijn overzichtelijker en makkelijker te manoeuvreren. Een ander belangrijk voordeel is dat de genaaide naden zorgen voor stabiliteit van het breiwerk. Een gebreide trui is natuurlijk heel elastisch en het kan wel eens gebeuren dat je last krijgt van afzakkende schouders. Bij breiwerk dat goed in elkaar gezet is, heb je hier minder last van!
Genoeg gekletst, ik ga je laten zien hoe je in verschillende situaties de stukken breiwerk aan elkaar kan zetten.
ZIJKANT AAN ZIJKANT BEVESTIGEN
Toepassingen:
- zijnaden van een trui
- onderdelen die plat gebreid zijn zoals platte mouwen
- plat gebreide muts
- lapjes van een lapjesdeken
MATRASSTEEK
Zijkanten aan elkaar maken doe je het mooist met de matrassteek. Dit geeft een vrijwel onzichtbaar resultaat! Het is belangrijk dat je telkens dezelfde kolom van draadjes gaat oppakken met een stompe naald (met draad eraan natuurlijk!). Zorg ervoor dat je je breiwerk heel netjes tegen elkaar legt, maak paartjes van de steken van het ene deel en het andere deel. Zet ze bijvoorbeeld aan elkaar vast met een paar stekenmarkeerders.
Let op dat je als eerste je opzetrand met elkaar verbindt, anders krijg je geen mooie rechte rand. In mijn filmpje (onderaan) laat ik dit zien. Voor de matrassteek steek je met je naald steeds over van links naar rechts. Je pakt elke keer 1 dwarsdraadje op. Je zou natuurlijk ook elke keer 2 dwarsdraadjes kunnen oppakken, dat scheelt weer wat werk! Probeer of dit bij jouw breiwerk een goed resultaat geeft.
BOVENKANT AAN ONDERKANT/BOVENKANT BEVESTIGEN
Toepassingen:
- schoudernaad van een trui
- 2 helften van een sjaal
MAASSTEEK
De maassteek is heel makkelijk uit te voeren. Je kan zo op een bijna onzichtbare manier een bovenkant met een onderkant (of een andere bovenkant) verbinden. Bij de maassteek ga je de v’tjes van de rechte steken met elkaar verbinden. Zorg dat je breiwerk netjes uitgelijnd ligt, neem de tijd om de v’tjes en de zijkanten goed tegen elkaar te leggen. Je kan geen v’tjes overslaan, het is belangrijk om ze allemaal op te pakken!
BOVENKANT AAN ZIJKANT BEVESTIGEN
Toepassingen:
- mouw inzetten in een trui
MAASSTEEK BOVENKANT AAN ZIJKANT
Dit is eigenlijk een combinatie van de bovenstaande technieken. Begin weer door te zorgen dat je je stukken breiwerk netjes naast elkaar legt. Je neemt steeds een v’tje en deze ga je verbinden met een dwarsdraadje. Het is een beetje afhankelijk van je stekenverhouding hoeveel dwarsdraadjes je oppakt, je kan je voorstellen als jij hele hoge v’tjes hebt, dat je dan meer dwarsbalkjes moet oppakken om een mooi effect te krijgen. In de meeste gevallen ga je 2 dwarsbalkjes oppakken voor ieder v’tje.
SCHUINE KANTEN
Als jij schuine kanten van je breiwerk aan elkaar moet zetten, bijvoorbeeld van een mouw, is dit soms iets lastiger. Iedere situatie vraagt om een nieuwe beoordeling van de beste aanpak. Wat heel belangrijk is, is dat je de bovenstaande technieken allemaal geoefend hebt. Als je het principe begrijpt, kan je dit ook toepassen bij schuine kanten. Zoek een kolom dwarsdraadjes en zorg dat je ze in en nette lijn gaat naaien. Het geeft niet als de eerste poging geen mooi resultaat geeft! Trek de steken vooral niet meteen helemaal strak, als het dan niet mooi wordt haal je het weer los en kies je een andere kolom dwarsdraadjes. Het kost even tijd om het mooi te krijgen, maar het is het waard!
In dit filmpje ga ik je stap voor stap laten zien hoe je stukken breiwerk in elkaar kan zetten!
Heel veel breiplezier!
6 gedachten over “Je breiwerk in elkaar zetten”
Reacties zijn gesloten.
Om een breiwerk bij de boord (die 1 recht 1 averecht gebreid is) mooi in elkaar te zetten zet ik altijd een oneven aantal steken op. Ik begin en eindig de 1e toer dan met een rechte steek en de tweede toer begin en eindig ik met averecht. Bij het in elkaar zetten krijg je dan aan de goede kant twee v-tjes tegenover elkaar waar je de twee buitenste ‘pootjes’ van gebruikt bij het in elkaar zetten. Zo krijg je onzichtbare naden. Die ene steek extra kan je weer samenbreien in de eerste toer na de boord zodat je niet in de knoei komt met je telpatroon.
Ja hele goeie tip voor boordsteek in elkaar zetten, dankjewel!
Wat een geweldig filmpje is dit. Kan ik mijn foute kersttrui goed in elkaar zetten. Dank voor het posten.
Fijn Corien! Leuk zo’n kersttrui haha
Gebruik je bij vrij dik breigaren hetzelfde garen voor het in elkaar zetten, of neem je dan een dunner garen (in ongeveer dezelfde kleur)?
Het kan eigenlijk allebei, meestal gebruik ik hetzelfde garen. Bij erg dik garen kan je dan wel een flinke rand krijgen, even een klein stukje uitproberen. Anders inderdaad met wat dunner garen, in principe zie je dit garen niet, dus een andere kleur zou weinig moeten uitmaken. Ook even uitproberen of dat zo is bij dit breiwerk.